Τι να κάνετε αν τρακάρετε κατά λάθος έναν κινέζικο γάμο

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Τι να κάνετε αν τρακάρετε κατά λάθος έναν κινέζικο γάμο

Έχω βρεθεί στην περίπλοκη θέση του καλεσμένου γάμου για εντελώς ξένους πολλές φορές στην Ταϊβάν και την Κίνα – και αν υπάρχουν ιστορίες που σχετίζονται με άλλους ταξιδιώτες στο Μέσο Βασίλειο, οι εμπειρίες μου δεν είναι ασυνήθιστες.

Ήμουν στην Ταϊβάν ένα μήνα και ήδη έκλεινα τον πρώτο μου γάμο. Ήταν στην κεντρική οροσειρά όπου ήρθα σε μια χορταριασμένη κοιλάδα γεμάτη με ένα μικρό πλήθος καλοντυμένων ανθρώπων κάτω από μια ντουζίνα έντονο κόκκινο σκηνές με λευκά πλαστικά τραπέζια που βαρύνουν τα πιάτα που ήταν πάρα πολλά για να μετρηθούν. Πάρκαρα τη μοτοσυκλέτα μου για να κατασκοπεύσω και να απολαύσω το άρωμα διακριτικά.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ένας άντρας που φορούσε σμόκιν και σαγιονάρες μου κούνησε μια γεμισμένη παλάμη και φώναξε κάτι. Ο τόνος του ήταν φιλικός και η εβδομάδα του Mandarin 101 ήταν αρκετή για να με καταλάβει για την έννοια του κυματισμού του χεριού, στη δύση αλλά στην ανατολή.

Μεθυσμένος και χαρούμενος, ο άντρας φαινόταν να έχει κάτι να μου πει. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω μου καθώς με έσυρε σε ένα τραπέζι στρωμένο πλουσιοπάροχα με μπολ από φελιζόλ, χαρτοπετσέτες και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με πολύχρωμες λωρίδες σασίμι, βουνά από γαρίδες, ατελείωτο καβούρι και τεράστιο αστακό του Ειρηνικού (όλα με ουρά χωρίς νύχια). Χαμογελαστοί άνθρωποι στοίβαξαν φαγητό στο πιάτο μου και κάποιος μου έριξε ένα ποτό. Λίγες στιγμές αργότερα, ο πρώτος άνδρας επέστρεψε, σέρνοντας έναν δεύτερο με κούμπωμα και σαγιονάρες.

«Καλώς ήρθατε», είπε ο δεύτερος άντρας με σπασμένα, μεθυσμένα αγγλικά. ‘Πολύ τυχερός! Πολύ, πολύ τυχερός!».

Αποδεσμεύοντας τον εαυτό μου από ένα ξυλάκι γεμάτο ουρά αστακού, στάθηκα και ευχαρίστησα τον άντρα και συμφώνησα ότι ήμουν όντως πολύ τυχερός που έπεσα πάνω σε μια τέτοια γιορτή.

Το χαμόγελό του ήταν πλατύ, όλο στόμα και μάτια.

«Όχι… το νόημα μου είναι ότι είμαστε τυχεροί. Για τον κινέζικο γάμο…θα έρθεις σημαίνει ότι το μωρό θα έρθει σύντομα».

Ο άντρας, έμαθα αργότερα, ήταν ο γαμπρός. Και η τυχαία άφιξή μου, σύμφωνα με την παράδοση, προμήνυε γρήγορη σύλληψη.

Αυτή επρόκειτο να είναι η πρώτη από πολλές τυχερές εμπειρίες συντριβής γάμου. Σε μια τελετή με θέμα τον Μινγκ στην επαρχία Γκουανγκσί, η νύφη, φορώντας παραδοσιακή φορεσιά, έφτασε καβάλα σε μια πλαϊνή σέλα γαϊδουριού, ενώ πίσω της ένας δεύτερος γάιδαρος κουβαλούσε ένα σεντούκι από ξύλο τικ γεμάτο θησαυρούς για την οικογένεια του γαμπρού. Με τάισαν χυλοπίτες, που συμβολίζουν τη μακροζωία, και με καλωσόρισαν ως έναν χαμένο φίλο από καιρό.

Λίγα χρόνια αργότερα, ενώ έψαχνα για το Lonely Planet στο Γιουνάν, έπεσα πάνω στην παραδοσιακή γαμήλια τελετή ενός ζευγαριού μειονότητας Ντάι. Το πάρτι του γαμπρού είχε πάει, σύμφωνα με την παράδοση, στο χωριό της νύφης για να «απαγάγει» τη νύφη, αλλά το ζευγάρι καθυστέρησε λόγω των συνθηκών του δρόμου και όταν έφτασαν για να ξεκινήσει η τελετή, όλοι ήταν πολύ μεθυσμένοι από το ρυζοπούλι.

Όταν έφτασε ο γαμπρός, κρατώντας τη νύφη στην πλάτη του, μόνο λίγοι καλεσμένοι εξακολουθούσαν να έχουν τον συντονισμό χεριού-ματιού για να τους ρίχνουν κουβάδες με νερό (όπως είναι το έθιμο της φυλής). Η γαμήλια τελετή του Ντάι περιλαμβάνει την κατάρριψη πυροβολισμών μεταξύ των όρκων, και σύντομα και η νύφη και ο γαμπρός ήταν μεθυσμένοι και παντρεύτηκαν νόμιμα.

Λίγη ώρα μετά την τελετή, ο πατέρας του γαμπρού με ευχαρίστησε που ήρθα και μου είπε ότι η απροσδόκητη άφιξή μου ήταν ευοίωνη για τους ίδιους λόγους που είχα επιστρέψει στην Ταϊβάν. Είπε επίσης ότι επειδή ήταν μέλη μιας αυτόχθονης ομάδας, το νέο ζευγάρι δεν δεσμευόταν από την άκαμπτη πολιτική του ενός παιδιού της χώρας και μου πρότεινε ότι αν εμφανιστώ ποτέ σε άλλο γάμο, θα έπρεπε να διπλασιάσω την τύχη του ζευγαριού και να φέρω ραντεβού.

Χρήσιμες συμβουλές για τον τυχαίο καλεσμένο του γάμου

Πίνω:

Το ποτό είναι ένα μεγάλο μέρος των γάμων σε όλο το μεσαίο βασίλειο, και μια λέξη που θα ακούσετε πολύ είναι . Κυριολεκτικά μεταφρασμένο σημαίνει , και όταν το ακούς, προορίζεται να κάνεις ακριβώς αυτό. Το ποτό ρέει ελεύθερα σε έναν κινέζικο γάμο. Η οικογένεια του γαμπρού μπορεί να πίνει ιδιαίτερα πολύ, καθώς η παράδοση υπαγορεύει ότι θα πληρώσουν το λογαριασμό για ολόκληρο το shebang. (Η οικογένεια της νύφης πλήρωσε το πάρτι των αρραβώνων, άρα στο γαμήλιο πάρτι είναι αυτοί που έχουν ήδη πεινώσει).

Ως ένα απροσδόκητο τοτέμ καλής τύχης, πιθανότατα θα είστε ένας ειδικός στόχος, με θείους και θείες και διάφορα μέλη και των δύο πλευρών να σας ενθαρρύνουν να πίνετε πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρήσετε μέτρο. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι να ταιριάξετε το θείο ποτήρι για το ποτήρι, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να παραμείνετε στο τσάι, χρησιμοποιώντας το ” (έχω ουρική αρθρίτιδα) ως δικαιολογία.

Τρώει:

Στα Μανδαρινικά οι λέξεις για «ωμά» και «γέννηση» (και , αντίστοιχα) έχουν αρκετά παρόμοιους ήχους ώστε να κάνουν την κατανάλωση ωμών πιάτων ευοίωνη. Κοντά στον ωκεανό, περιμένετε το σασίμι να ρέει άφθονα. Στις περιοχές της ενδοχώρας, οι χαμογελαστοί οικοδεσπότες μπορεί να σας παρουσιάσουν μικρά πιάτα με ωμό κρέας ως τρόπο να ενθαρρύνουν τα ουράνια πνεύματα να ευλογήσουν τη μήτρα της νεονύμφης με το παιδί. Γενικά το κρέας της επιλογής είναι κάτι της ποικιλίας των βοοειδών και στις αγροτικές περιοχές (όπου το κρέας τείνει να περιπλανηθεί στο ίδιο το σφαγείο) τέτοια πιάτα συνήθως παρασκευάζονται με τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς η δηλητηρίαση ενός ολόκληρου γαμήλιου πάρτι θεωρείται δυσοίωνη.

Δώρα:

Η Ταϊπέι και το Πεκίνο μπορεί να διαφωνούν πολιτικά, αλλά για τα γαμήλια δώρα κανόνες ενότητας: μετρητά, ορισμένων αριθμητικών ονομασιών, που παρουσιάζονται σε έναν καθαρό κόκκινο φάκελο είναι το δώρο της επιλογής. Ως άγνωστος, δεν αναμένεται να δώσετε πολλά, αλλά είναι σημαντικό το ποσό που δίνετε να είναι αριθμητικά ευοίωνο. Τα δύο, τα τρία και τα οκτώ (το πρώτο αντιπροσωπεύει ένα ζευγάρι, το δεύτερο ένα ζευγάρι με παιδί και το τρίτο είναι απλώς τυχερό) θεωρούνται καλοί. Αποφύγετε τα τέσσερα οποιουδήποτε είδους, καθώς η λέξη για το «τέσσερα» () ακούγεται άβολα με τη λέξη «θάνατος» () – μια πραγματικότητα που οι νεόνυμφοι προτιμούν να αποφεύγουν να συλλογίζονται. Που μας φέρνει στο…

Κηδείες:

Αν τα ταξίδια σας οδηγήσουν στην Ταϊβάν, μπορεί να συναντήσετε μια πομπή από φορτηγά με λουλούδια, πάνω από τα οποία άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά παίζουν ντραμς, ενώ κομψές (και λιγοφορεμένες) νεαρές κυρίες λικνίζονται σαγηνευτικά και τραγουδούν τραγούδια καραόκε. Και μπορείτε (ειδικά αν είστε ένας αφελής νεαρός μελλοντικός συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών), υποθέτοντας ότι έχετε συναντήσει κάποιου είδους μπάτσελορ πάρτι, να προσπαθήσετε να συμμετάσχετε στις γιορτές. Μην το κάνετε αυτό: Η υπόθεση που συναντήσατε είναι μια κηδεία. Ο χορευτής είναι εκεί για να δώσει στον αποθανόντα μια σωστή αποστολή και το λευκό χρώμα δεν συμβολίζει τη νυφική ​​αγνότητα όπως συμβαίνει στη δύση, αλλά το θάνατο, την αναπόφευκτη μοίρα που μας περιμένει όλους.

Υποθέστε μια κατάλληλα ζοφερή αίσθηση και παρακολουθήστε με ευλάβεια, αλλά μην καθυστερείτε. Η παρουσία ενός ξένου δεν φέρνει τύχη σε μια κηδεία της Ταϊβάν. Και αστακός δεν θα υπάρχει.

Πού κοιμούνται οι πιλότοι και το πλήρωμα καμπίνας σε μεγάλες πτήσεις;, Πώς να δείτε πραγματικά τα ζώα από το “The Lion King” στην Αφρική, Τι να κάνετε αν τρακάρετε κατά λάθος έναν κινέζικο γάμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *