Πώς να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι στην Παπούα Νέα Γουινέα

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Πώς να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι στην Παπούα Νέα Γουινέα

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι ένα από εκείνα τα μέρη στις λίστες επιθυμιών πολλών ανθρώπων, αλλά πολλοί ανατρέπονται λόγω έλλειψης καλών πληροφοριών. Δείτε πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι, χωρίς να σπάσετε τα χρήματα ή να χαθείτε στην άγρια ​​φύση.

Σκεφτείτε το Papau New Guinea και η επόμενη σκέψη μπορεί να είναι ότι «Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε!», ή «Είναι εντελώς εκτός δικτύου» ή ίσως «Θα σας ληστέψουν τη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στο Port Moresby».

Ναι, η φήμη της Παπούα Νέας Γουινέας προηγείται της και ναι η ασφάλεια αποτελεί θεμιτή ανησυχία όταν ταξιδεύετε οπουδήποτε. Στο PNG, διαφυλετικές αψιμαχίες συμβαίνουν σε ορισμένα μέρη της χώρας, αλλά οι ξένοι επισκέπτες δεν είναι ο στόχος και το να είναι θύμα ευκαιριακών εγκλημάτων στις πόλεις και αλλού, μπορεί να αποφευχθεί λαμβάνοντας λογικές προφυλάξεις και ακολουθώντας τις τοπικές συμβουλές.

Το PNG μπορεί να ακούγεται σαν ένας από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς στον κόσμο, αλλά ξέρατε ότι είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω μιας σύντομης πτήσης από το Cairns ή το Brisbane στην Αυστραλία – καθώς και από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο; Επιπλέον, οι περισσότεροι ταξιδιώτες (εκτός από τους Αυστραλούς!) μπορούν να λάβουν δωρεάν βίζα κατά την άφιξή τους στο Port Moresby.

Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στο PNG απαιτεί λίγη προσπάθεια και το ταξίδι σε πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας απαιτεί συχνά την απώλεια των ανέσεων των πλασμάτων. Το αντάλλαγμα; Μπορείτε να περάσετε χρόνο με μερικούς από τους πιο ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους που θα συναντήσετε ποτέ και να εξερευνήσετε μια συναρπαστική, ποικιλόμορφη χώρα ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό.

Οργανωμένες ξεναγήσεις

Η οργάνωση ενός ταξιδιού PNG μόνοι σας μπορεί να είναι μια χρονοβόρα πρόκληση για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά. Εάν έχετε ένα εξειδικευμένο ενδιαφέρον, το να αφήσετε έναν έμπειρο διεθνή ταξιδιωτικό πράκτορα να φροντίσει τα πάντα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στο έδαφος.

Το Intrepid Travel (intrepidtravel.com) είναι ένα καλό ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το Battle Tours (battletours.com.au) προσαρμόζει τα ταξίδια σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στρατιωτική ιστορία, το Trans Niugini Tours (pngtours.com) προσφέρει πολιτιστικά και πουλερικά υψηλής ποιότητας εκδρομές κατά μήκος του Sepik, στα Highlands και στη Δυτική Επαρχία, ενώ το Solomon Islands Dive Expeditions (solomondiving.com) οργανώνει εκδρομές με πλοίο ζωντανά για σοβαρούς δύτες.

Άποψη από μια πτήση πάνω από μια κοιλάδα στην περιοχή των Χάιλαντς © Matt Munro / Lonely Planet

Τοπικές περιηγήσεις

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κράτηση για το δικό σας ταξίδι και στη συνέχεια να κανονίσετε μια πεζοπορία, μια εκδρομή στο ποτάμι ή μια εκδρομή με πτηνά με έναν τοπικό χειριστή ή οδηγό. Φόρουμ όπως το Lonely Planet’s Thorn Tree, προτάσεις οδηγών και συστάσεις από ομογενείς και συνταξιδιώτες είναι καλά μέρη για να ξεκινήσετε. Ακόμη και οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις έχουν συνήθως αριθμούς επικοινωνίας και διευθύνσεις email (θα τα βρείτε στον οδηγό Lonely Planet!).

Πριν κάνετε κράτηση για μια περιήγηση, καθορίστε το ακριβές δρομολόγιο και ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το δρομολόγιο αλλάξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ρωτήστε τι καλύπτεται από το τέλος – διαμονή, μεταφορά, ξεναγός, εισιτήρια εισόδου κ.λπ. – και τι όχι (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάνετε κράτηση με τοπικούς φορείς/ξεναγούς).

Πολιτισμικό σοκ

Είναι αλήθεια ότι στο PNG η υποδομή είναι βασική. Έξω από τις κύριες πόλεις, υπάρχουν μόνο λίγοι (κακώς συντηρημένοι) δρόμοι, γεγονός που καθιστά τις εσωτερικές πτήσεις σχεδόν αναπόφευκτες. Αυτά εξαρτώνται από τον καιρό, επομένως οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις δεν είναι ασυνήθιστες. Ορισμένα καταφύγια πουλιών και καταδύσεων είναι προσβάσιμα μόνο με πτήσεις τσάρτερ. Οι επίγειες δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούνται από «PMV» (φορτηγά με καθίσματα ή κακοποιημένα μίνι λεωφορεία), με μεγαλύτερη έμφαση στη χρησιμότητα παρά στην άνεση ή το στυλ, ενώ τα παράκτια νερά διοχετεύονται από μυριάδες φορτηγά σκάφη και «βαρκάκια» με προορισμό την αγορά – ιδανικά για σύνδεση με τους ντόπιους αλλά λιγότερο μεγάλη από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας.

Σχεδόν η μισή χώρα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, επομένως περιμένετε βασικές συνθήκες εάν ταξιδεύετε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του PNG. Ενώ η λήψη κινητού τηλεφώνου Digicel είναι πλέον κοινή σε όλη τη χώρα, το PNG δεν είναι ενσύρματη χώρα και το wifi είναι μια ακριβή σπανιότητα.

Θα χρειαστεί να οργανωθείτε και να προγραμματίσετε εκ των προτέρων για να μπορέσετε να πληρώσετε το δρόμο σας σε PNG. Σε μεγαλύτερες πόλεις θα βρείτε ΑΤΜ και οι κάρτες γίνονται δεκτές από κορυφαία ξενοδοχεία, αλλά κατά τα άλλα στο PNG τα μετρητά είναι βασιλιάς. Όσον αφορά την επικοινωνία, το Tok Pisin (αγγλικό pidgin) είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα του PNG, αλλά τα Αγγλικά ομιλούνται επίσης πολύ ευρέως και μετά υπάρχει η καθολική γλώσσα της μίμησης πραγμάτων.

Καλύβες ζούγκλας v. ξενοδοχεία

Τα καταλύματα στο αστικό PNG αποτελούνται από μοντέρνα (και υπερτιμημένα) ξενοδοχεία ή σχετικά φθηνούς ξενώνες που διευθύνονται από την εκκλησία, όπου είναι πιθανό να συναντήσετε θεοσεβούμενους ανθρώπους που τηρούν τους κανόνες απαγόρευσης του ποτού, του καπνίσματος ή της βρισιάς.

Σε απομακρυσμένα μέρη των ορεινών περιοχών και των νησιών, τα καταλύματα τείνουν να αποτελούνται από πολυτελή καταφύγια για ορνιθοπανίδα και καταδύσεις και πολύ βασικούς ξενώνες χωριών – ο πρώτος είναι εξαιρετικός για εξειδικευμένες δραστηριότητες και ο δεύτερος είναι ευεργέτημα όταν πρόκειται για την εμπειρία της τοπικής κουλτούρας.

Χορτοφάγοι ευπρόσδεκτοι

Η ποικίλη κουζίνα μπορεί να μην είναι το φόρτε του PNG, αλλά δεδομένου ότι πολλοί ντόπιοι ζουν με βασικά προϊόντα όπως γιαμ, γλυκοπατάτα, τάρο και ρύζι, οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την εύρεση διατροφής. Φρέσκα ψάρια και εξαιρετικά θαλασσινά βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, αλλά (κονσέρβες ψαριών), spam, bully beef και 2 λεπτά noodles είναι τυπικό ναύλο αποστολής. Στο Moresby, μπορείτε να περιμένετε περισσότερη ποικιλία και μερικά γεύματα υψηλής ποιότητας σε μερικά από τα πιο γκουρμέ εστιατόρια.

Κορυφαίες 5 συμβουλές για να δείτε PNG ανεξάρτητα

  1. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια αποστολή για να παρακολουθήσετε μια συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση, όπως το Goroko Show, κανονίστε μήνες νωρίτερα.
  2. Κάντε κράτηση για πτήσεις της Air Niugini (airniugini.com.pg) και της PNG Air (pngair.com.pg) εκ των προτέρων για τους φθηνότερους ναύλους, καθώς οι εσωτερικές πτήσεις αφαιρούν ένα σημαντικό κομμάτι από τον ταξιδιωτικό σας προϋπολογισμό. Ορισμένα ξενοδοχεία και ξενώνες μπορούν επίσης να κάνουν κράτηση μέσω ιστότοπου ή email – μπορείτε να βρείτε ακόμη και ξενώνες Airbnb σε ορισμένα απομακρυσμένα χωριά!
  3. Διαλέξτε μία ή δύο περιοχές για εξερεύνηση, αντί να εξαπλωθείτε πολύ και να αφήσετε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για να υπολογίσετε πιθανές καθυστερήσεις ταξιδιού.
  4. Φως ταξιδιού: το όριο αποσκευών στις εσωτερικές πτήσεις είναι 10-16 κιλά.
  5. Μπορείτε να αγοράσετε τις περισσότερες προμήθειες στο Moresby, αλλά αξίζει να φέρετε μια καλή κουνουπιέρα, φακό, αδιάβροχη τσάντα, ανθεκτικά υποδήματα και ισχυρό εντομοαπωθητικό από το σπίτι.

Το σοβαρό γλυκό του Βελγίου, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε την Αίγυπτο;, Πώς να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι στην Παπούα Νέα Γουινέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *