Μετακίνηση στην Αυστραλία: οι καλύτεροι τρόποι για να ταξιδέψετε σε αυτό το τεράστιο νησιωτικό έθνος

By | 23 Φεβρουαρίου, 2023

Μετακίνηση στην Αυστραλία: οι καλύτεροι τρόποι για να ταξιδέψετε σε αυτό το τεράστιο νησιωτικό έθνος

Η Αυστραλία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με πολύ διαφορετικές περιοχές και κλίματα. Το να αποφασίσετε πού θα πάτε – και πώς θα φτάσετε εκεί – απαιτεί κάποιο σημαντικό σχεδιασμό.

Εκ πρώτης όψεως οι ναύλοι πτήσεων και τρένων στην Αυστραλία φαίνονται ακριβοί (και η έλλειψη ανταγωνισμού σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες ευκαιρίες), αλλά όταν συγκρίνετε το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου, ασφάλισης, βενζίνης και διαμονής, μια πτήση από το Σίδνεϊ στο Περθ φαίνεται ξαφνικά λίγο πιο ελκυστικό. Εάν δεν έχετε χρόνο, είναι πιθανό να βασιστείτε σε εσωτερικές πτήσεις ή θα μπορούσατε να επικεντρωθείτε στην επίσκεψη σε μία μόνο περιοχή.

Όταν επιλέγετε τον καλύτερο τρόπο να μετακινηθείτε στην Αυστραλία, ζυγίστε πόσο χρόνο έχετε, ποιο επίπεδο πολυτέλειας χρειάζεστε και το αποτύπωμα άνθρακα.

Εάν δεν έχετε χρόνο, θα χρειαστεί να πάρετε εσωτερικές πτήσεις

Η πτήση είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε περισσότερες από μία πολιτείες σε συντομότερη διαμονή. Οι κύριες εγχώριες αεροπορικές εταιρείες της Αυστραλίας εξυπηρετούν μεγάλες πόλεις και βασικές τουριστικές τοποθεσίες όπως το Yulara for Ayers Rock Resort με τακτικές πτήσεις. Οι σημαντικότεροι παίκτες είναι οι Jetstar, Qantas και Virgin Australia.

Το ταξίδι με λεωφορείο μεγάλων αποστάσεων είναι η καλύτερη οικονομική επιλογή

Το εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων της Αυστραλίας είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να μεταβείτε μεταξύ πόλεων και πόλεων, αλλά οι αποστάσεις είναι συχνά τεράστιες, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλες μέρες ή νύχτες. Τα περισσότερα λεωφορεία της Αυστραλίας είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό (απαραίτητο το καλοκαίρι), άνετα καθίσματα και τουαλέτες. Όλα είναι μη καπνιζόντων και μερικά έχουν φορτιστές wi-fi και USB. Ρωτήστε για τους ναύλους hop-on hop-off που σας δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία. Ορισμένοι χειριστές προσφέρουν επίσης μειωμένους ναύλους για ηλικιωμένους, φοιτητές και παιδιά.

Οι κύριες εταιρείες λεωφορείων στην Αυστραλία είναι η Greyhound Australia, η Firefly Express, η Integrity Coach Lines (στη Δυτική Αυστραλία), η Premier Motor Service (NSW) και η V/Line στη Βικτώρια, η οποία διαθέτει ένα συνδυασμό λεωφορείων και τρένων.

Ένας άλλος τρόπος για να μετακινηθείτε με το λεωφορείο είναι μια περιήγηση. Μερικοί προσφέρουν ολόκληρο το πακέτο που περιλαμβάνει διαμονή και γεύματα. Άλλα είναι λιγότερο επίσημες επιλογές για να φτάσετε από το Α στο Β και να δείτε τα αξιοθέατα καθ’ οδόν. Οι δημοφιλείς στολές για εκδρομές με πούλμαν περιλαμβάνουν το AAT Kings, το Adventure Tours Australia, το Autopia Tours, το Untamed Escapes και το Oz Experience (το οποίο συνεργάζεται με τα πούλμαν Greyhound).

Ζήστε τα επικά ταξίδια με τρένο της Αυστραλίας

Τα σιδηροδρομικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Αυστραλία είναι κάτι που κάνετε επειδή το θέλετε πραγματικά — όχι επειδή είναι φθηνό, βολικό ή γρήγορο. Τούτου λεχθέντος, τα τρένα είναι πιο άνετα από τα λεωφορεία, και υπάρχει ένας ορισμένος «ειδύλλιος των σιδηροτροχιών» που είναι ζωντανός και έντονο στην Αυστραλία. Τα πιο αξιοσημείωτα σιδηροδρομικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Αυστραλία είναι μεταξύ Σίδνεϊ και Περθ, μεταξύ Μελβούρνης και Αδελαΐδας, μεταξύ Μπρίσμπεϊν και Αδελαΐδας και μεταξύ Αδελαΐδας και Δαρβίνου μέσω της Άλις Σπρινγκς.

Στους φορείς εκμετάλλευσης τρένων εντός και μεταξύ των κρατών περιλαμβάνονται το Queensland Rail, το οποίο εκτελεί την υπηρεσία υψηλής ταχύτητας μεταξύ Brisbane και Cairns. NSW TrainLink από το Σίδνεϊ προς το Μπρίσμπεϊν, τη Μελβούρνη και την Καμπέρα. και V/Line εντός της Βικτώριας, η οποία συνδέεται με συνδέσεις πούλμαν στη NSW, SA και το ACT.

Το οδικό ταξίδι στην Αυστραλία είναι μια καταπληκτική εμπειρία

Είτε επικεντρώνετε την επίσκεψή σας σε μία ή περισσότερες πολιτείες, η εξερεύνηση της Αυστραλίας οδικώς είναι ο βασικός τρόπος για να μετακινηθείτε σε αυτό το τεράστιο έθνος. Για περιπέτειες 4WD ή μοτοσικλετών, θα χρειαστείτε επίσης ειδικές δεξιότητες, οδηγούς, χάρτες και εξοπλισμό.

Η επιλογή αν θα νοικιάσετε ένα όχημα ή θα αγοράσετε θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό και μακριά θα ταξιδέψετε. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη στη συζήτηση ενοικίασης έναντι αγοράς:

Για ένα μικρότερο ταξίδι η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι πιθανώς πιο αποδοτική. Θα αποκτήσετε ένα νεότερο, ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο όχημα. Λαμβάνετε οδική υποστήριξη εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα και το κόστος σας καθορίζεται με την ημερήσια τιμή ενοικίασης αυτοκινήτου. Οι μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν γραφεία σε μεγάλες πόλεις και αεροδρόμια. Οι περισσότεροι απαιτούν από τους οδηγούς να είναι άνω των 21 ετών (μερικές φορές 25). Είναι λίγο πιο ακριβό να κάνετε μια μίσθωση μονής κατεύθυνσης.

Κάμπερβαν ενοικιάζονται επίσης στην Αυστραλία, καλύπτοντας μέρος του κόστους διαμονής σας. Πρέπει ακόμα να πληρώσετε για να διανυκτερεύσετε σε κάμπινγκ ή να βρείτε καθορισμένα σημεία όπου μπορείτε να ελευθερώσετε κατασκήνωση. Οι εταιρείες με έδρα την Αυστραλία που προσλαμβάνουν τροχόσπιτα περιλαμβάνουν τις Apollo, Britz, Hippie Camper, Jucy, Maui, Mighty Campers, Spaceships και Travelwheels. Για να συγκρίνετε τις προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων, μεταβείτε στο CarHire.com.

Όλες οι συνήθεις συμβουλές ισχύουν για την ενοικίαση αυτοκινήτου και βαν. Διαβάστε το συμβόλαιο. Κατανοήστε τα μικρά γράμματα, συμπεριλαμβανομένου του εξωφύλλου που περισσεύει ατυχήματα (μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας ξεχωριστά, αλλά μπορεί να χρειαστεί να καταθέσετε μια μεγάλη προκαταβολή στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων). Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι οδηγοί σας έχουν τις κατάλληλες άδειες οδήγησης και ταξιδιωτική ασφάλιση. Πάντα να επιθεωρείτε διεξοδικά το όχημα πριν φύγετε. σημειώστε τυχόν προϋπάρχουσες ζημιές. Στην Αυστραλία θα θελήσετε επίσης να ζητήσετε απεριόριστα χιλιόμετρα καθώς το πιο πιθανό είναι να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις. Μάθετε εάν μπορείτε να πάρετε το όχημα σε δρόμους χωρίς στεγανοποίηση.

Η αγορά του δικού σας οχήματος σάς δίνει την ελευθερία να πηγαίνετε όπου και όποτε σας πάει η διάθεσή σας και μπορεί μακροπρόθεσμα να λειτουργήσει φθηνότερα από την ενοικίαση. Τα μειονεκτήματα του DIYing είναι το κόστος διαχείρισης και οι επισκευές.

Όταν αγοράζετε ένα όχημα στην Αυστραλία, πρέπει να μεταφέρετε την εγγραφή (οι Αυστραλοί το αποκαλούν “rego”, φυσικά) στο όνομά σας εντός 14 ημερών. Κάθε πολιτεία έχει ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις. Όταν πουλάτε ένα όχημα, πρέπει να ενημερώσετε την αρχή οδικών μεταφορών της πολιτείας ή της επικράτειας για την πώληση και την αλλαγή του ονόματος ιδιοκτησίας. Εάν απλώς δεν αλλάξετε την εγγραφή ή παραχωρήσετε το όχημα, θα εξακολουθείτε να είστε υπεύθυνοι για μετέπειτα πρόστιμα και μελλοντικά πιστοποιητικά rego από τους νέους ιδιοκτήτες.

Οι πωλητές υποχρεούνται να παρέχουν ένα πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου κατά τη μεταφορά της εγγραφής στις περισσότερες πολιτείες. Εάν το όχημα που σκέφτεστε δεν διαθέτει πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου, ζητήστε ένα πριν συμφωνήσετε για την τιμή. Αυτό μπορεί να κοστίσει $100, αλλά θα σας εξοικονομήσει χρήματα σε άγνωστο κόστος επισκευής. Οι αρχές οδικών μεταφορών διαθέτουν λίστες αδειοδοτημένων ελεγκτών οχημάτων. Λάβετε υπόψη ότι η ταξινόμηση ενός οχήματος σε διαφορετική κατάσταση από αυτή στην οποία ήταν ταξινομημένο στο παρελθόν μπορεί να είναι χρονοβόρα και πιο δαπανηρή, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε να πουλήσετε στο τέλος του ταξιδιού σας.

Είναι συνετό να ελέγχετε ένα όχημα από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα προτού το αγοράσετε και οι κρατικές λέσχες αυτοκινήτων (για παράδειγμα το Royal Automobile Club of Victoria) προσφέρουν ελέγχους οχημάτων. Οι αρχές οδικών μεταφορών (RTA) διαθέτουν λίστες με αδειοδοτημένα συνεργεία για απευθείας κράτηση.

Προσοχή στους κοινούς κινδύνους οδήγησης

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε όταν βγαίνετε στο δρόμο στην Αυστραλία. Ακολουθούν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε:

Πολλοί Αυστραλοί αποφεύγουν να ταξιδεύουν μόλις πέσει ο ήλιος λόγω των κινδύνων που ενέχουν τα νυκτόβια ζώα στους δρόμους. Τα καγκουρό είναι κοινά στους επαρχιακούς δρόμους, όπως και οι αγελάδες και τα πρόβατα στην περιφραγμένη περιοχή. Τα καγκουρό είναι πιο δραστήρια την αυγή και το σούρουπο και συχνά ταξιδεύουν ομαδικά: αν δείτε κάποιο να χοροπηδάει στο δρόμο, επιβραδύνετε αμέσως, καθώς οι φίλοι του μπορεί να είναι ακριβώς πίσω του. Εάν τραυματίσετε ένα ζώο ενώ οδηγείτε, μπορείτε να καλέσετε την τοπική γραμμή διάσωσης άγριας ζωής, η οποία μερικές φορές έχει πινακίδες κατά μήκος της διαδρομής.

Οι συνθήκες του ασφράγιστου δρόμου ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τον δρόμο και τις καιρικές συνθήκες. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά έχουν διαφορετική απόδοση στο χώμα όταν φρενάρουν και στρίβουν στις στροφές. Μην υπερβαίνετε τα 60 χλμ/ώρα (37 μίλια/ώρα). αν πάτε πιο γρήγορα, δεν θα έχετε χρόνο να ανταποκριθείτε σε μια απότομη στροφή, σε ζώα στο δρόμο ή σε μια απροσδόκητη λακκούβα. Ένας βρεγμένος χωματόδρομος σημαίνει λάσπη και μπορεί γρήγορα να γίνει αδιάβατος – κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν ταξιδεύετε στην τροπική βόρεια Αυστραλία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής «υγρής περιόδου» (Νοέμβριος έως Απρίλιος).

Η έλλειψη σιδηροδρομικής υποδομής στην Αυστραλία σημαίνει ότι είναι πιθανό να διασταυρωθείτε με οδικά τρένα (φορτηγά με δύο ή τρία ρυμουλκούμενα που εκτείνονται έως και 50 μέτρα) στον αυτοκινητόδρομο. Το προσπέρασμα είναι επικίνδυνο. Σε δρόμους μονής λωρίδας σε πιο απομακρυσμένα μέρη, βγαίνετε από το δρόμο όταν πλησιάζει ένα φορτηγό, δεν μειώνουν ταχύτητα για τα αυτοκίνητα. Οι πέτρες ή τα συντρίμμια μπορούν να κουρέψουν το αυτοκίνητό σας καθώς περνάει, οπότε απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε πόλεις και κωμοπόλεις, τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι άφθονα, αλλά οι αποστάσεις μεταξύ ανεφοδιασμού μπορεί να είναι τεράστιες στην ύπαιθρο, γι’ αυτό δώστε προσοχή στο μετρητή καυσίμων και σε αυτές τις κίτρινες οδικές πινακίδες που ανακοινώνουν την επόμενη οδό. Το να γεμίζετε τη δεξαμενή σας όποτε μπορείτε είναι η καλύτερη προφύλαξη, ειδικά εάν χρειαστεί να κάνετε εκτροπή χάρη σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο ή σε κάποιο άλλο συμβάν που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Σημεία ηλεκτρικής επαναφόρτισης εμφανίζονται σε όλη την Αυστραλία, καθιστώντας τα υβριδικά και ηλεκτρικά οδικά ταξίδια μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Να είστε προσεκτικοί με την κούραση του οδηγού. Η οδήγηση μεγάλων αποστάσεων (ιδιαίτερα σε ζεστό καιρό) μπορεί να είναι εντελώς κουραστική. Το να αποκοιμηθείς στο τιμόνι είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος. Σταματήστε και ξεκουράζεστε τακτικά – κάντε λίγη άσκηση, αλλάξτε οδηγό και πιείτε έναν καφέ. Μην οδηγείτε εάν νιώθετε υπνηλία.

Οδηγήστε υπεύθυνα και ελαχιστοποιήστε τον αντίκτυπό σας

Εάν έχετε δεσμευτεί να αγοράσετε αυτοκίνητο ή βαν και να οδηγείτε στην Αυστραλία, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις στο ταξίδι σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι καλά συντηρημένο και συντονισμένο.
  • Ταξιδέψτε ελαφρά και οδηγήστε πιο αργά για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου.
  • Μείνετε σε καθορισμένους δρόμους και διαδρομές εκτός δρόμου οχημάτων (εάν είστε 4WDing).
  • Μην οδηγείτε σε μονοπάτια και αποφύγετε την οδήγηση σε βλάστηση. Διασχίστε κολπίσκους σε καθορισμένες περιοχές.
  • Πάντα να παίρνετε όλα τα σκουπίδια σας εάν έχετε κατασκηνώσει τη νύχτα.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε τη διαδρομή με συνταξιδιώτες όπου είναι δυνατόν.

Οδικό ταξίδι στην Αυστραλία σε αυτό το δρομολόγιο διάρκειας 3 μηνών

Έχετε τουριστική βίζα 90 ημερών και θέλετε να δείτε όλη την Αυστραλία, σωστά; Δεν είναι δυνατό να δεις , αλλά μπορείς να κάνεις και τις ακτές και την ύπαιθρο αν είσαι έτοιμος να συνεχίσεις να κινείσαι (ιδανικά να κάνεις στροφές πίσω από το τιμόνι με συνοδοιπόρους, αν οδηγείς αυτή τη διαδρομή).

Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από το Περθ. Οδηγήστε τη δυτική ακτή μέσω του Albany (προς τα νότια). μέχρι το Broome μέσω του Ningaloo και της Pilbara. μετά στον Δαρβίνο. Στρίψτε νότια μέσω Alice Springs και παράκαμψη μέσω Uluru. Συνεχίστε ευθεία στον αυτοκινητόδρομο Stuart προς την Αδελαΐδα και, στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς τη Μελβούρνη είτε στην ενδοχώρα είτε μέσω της πιο γραφικής ακτής. Τώρα έχετε περίπου έναν μήνα έως έξι εβδομάδες για να φτάσετε στο βόρειο Κουίνσλαντ μέσω των παραλιών της Νότιας Νέας Νότιας Ουαλίας, των καταρρακτών στην ενδοχώρα από τον κόλπο Byron και του τροπικού δάσους Daintree βόρεια του Cairns. Αν παραλείψετε το Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν (θα έχετε σκονίσει μέχρι τώρα και το να βρείτε μέρη για να παρκάρετε είναι δύσκολο), μπορείτε πάντα να επιστρέψετε με λεωφορείο ή αεροπλάνο αφού έχετε αποφορτώσει το όχημά σας – το οποίο μόλις είχε επιπλέον 20.000 χλμ. 12.400 μίλια) προστέθηκαν στα χιλιόμετρα του.

Ρωτήστε το Lonely Planet: πώς μπορώ να αντιμετωπίσω ελάχιστα έως καθόλου ταξίδια;, Περιηγήσεις στην Αυστραλία: οι καλύτεροι τρόποι για να ταξιδέψετε σε αυτό το τεράστιο νησιωτικό έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *